“Siyasette Kadın” Araştırması - Berfin Bayır

“Siyasette Kadın” Araştırması - Berfin Bayır

03 Kasım 2023
Makaleler

Yazar: Berfin Bayır

Kaynak: Medyascope

Ben Seçerim Derneği’nin “Siyasette Kadın Araştırması” verilerine göre MHP’li kadın seçmenlerin yüzde 80’i partilerinde daha fazla kadın milletvekili görmek istiyor fakat 28. dönemde TBMM’de MHP’nin 50 milletvekilinden yalnızca dördü kadın.

 
Toplumun yarısından fazlası eş başkanlık sistemini destekliyor

Ben Seçerim Derneği’nin 2022 yılında yaptığı Siyasette Kadın Araştırması’na göre erkek seçmenin yüzde 50’si, kadın seçmenin ise yüzde 61 partilerde eş başkanlık sisteminin olmasını destekliyor. Buna göre toplumun yüzde 56’sı parti yönetimlerinde eş başkanlık sistemini destekliyor. Yaş grupları göre dağılıma bakıldığında ise araştırmada 5 puan üzerinden 3,78 puanla 15-17 arası yaş grubu, parti yönetimlerinde eş başkanlığı 3,32 puanla 49+ yaş üzerine göre daha fazla destekliyor. Buna göre yaş azaldıkça partilerde eş başkanlığı destekleme eğiliminin arttığı görüldü.

İYİ Partili ve MHP’li kadın seçmenler partilerinde daha fazla kadın aday görmek istiyor

Ayrıca raporda yer alan verilere göre İYİ Parti’nin kadın seçmenlerin yüzde 92’si partide daha fazla kadın milletvekili görmek istiyor ancak İYİ Parti’nin Meclis’teki kadın milletvekili yüzde 13,7. MHP’li kadın seçmenlerin de yüzde 80’ini partilerinde daha fazla kadın milletvekili görmek istiyor fakat MHP’nin 50 milletvekilinde yalnızca 4’ü kadın. MHP’nin 27. dönemde yüzde 10 olan kadın milletvekili oranı ise yeni dönemde yüzde 8’e düştü. MHP’nin erkek seçmenlerinin yüzde 69’u ise partinin kadın seçmenlerinden farklı olarak siyasette daha fazla kadınlara gerek olmadığı fikrine katılıyor. AKP seçmeni erkeklerin yüzde 65’i kadınların ise yüzde 45’i siyasette daha fazla kadına gerek olmadığını düşünüyor. 

Kadın siyasetçiler arttıkça daha iyi bir toplum olacak

Kadınların yüzde 79’u kadın milletvekilli sayısının arttığı takdirde kadınların başka alanlarda da önemli roller üstlenebileceğini düşünüyor, erkeklerin ise yüzde 66’sı bu düşünceyi onaylıyor. Toplumun yüzde 62’si kadın siyasetçiler arttıkça Türkiye’nin daha çok gelişeceği ve daha iyi bir toplum haline geleceğine inanıyor. Yine toplumun yüzde 61’i partilerde mecburi kadın kotası uygulanması gerektiğini düşürüyor. Bu fikre katılmayanların oranı ise yüzde 23.

Toplumun yarısı siyasi partilerinin bilerek kadın aday çıkarmadığına inanıyor

Toplumun yarısına tekabül eden yüzde 51’lik bir kısım siyasi parti yöneticilerinin kadın adayları bilerek seçilmeyecek yerlerden listelere yerleştirdiğini düşünürken kadınların yüzde 55’i erkeklerin ise yüzde 47’si bu fikre katılıyor.

Çerezler kullanıyoruz, detaylar: .