Liz Truss vs Rishi Sunak: Kadın meselelerinde nerede duruyorlar?
Adayların kürtaj hakları ve kadına yönelik şiddetle mücadele konusundaki tutumları
Saman Javed
Ingiltere’de Boris Johnson istifası ardından yerine kimin geçeceği 5 Eylül Pazartesi günü saat 12:30’ta belli olacak. Muhafazakâr ve Birlikçi Parti’si, aynı zamanda Tory’ler olarak bilinen partide başbakan koltuğu için 2021'den beri Dışişleri Bakanı ve 2019'dan beri Kadın ve Eşitlik Bakanı Liz Truss ve Şubat 2020-Temmuz 2022 arasında Birleşik Krallık Hazine Şansölyeliği yapmış Rishi Sunak, yarışmakta. 29 Temmuz ve 2 Ağustos tarihleri arasında YouGov anketine katılan, Muhafazakâr parti üyelerinin yüzde 60'ının Liz Truss'a oy verme niyetinde olduğu ortaya çıktı bu onu 34 puan önde tutuyor. Ankete katılan 1.043 üyenin sadece yüzde 26'sının ise Sunak’a oy vereceği belirtiliyor.
Her iki aday da kendilerini parti üyelerine tanıtmakla meşgul, her iki adayın da kampanyalarının temelinde vergi indiriminden bahsediliyor. Ancak Rishi Sunak ve Liz Truss, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddete karşı harekete geçmeye hazır olduklarını gösterme sözü de verdiler. [DCC1] Seçim sonucu ülkede verilecek pek çok kararı etkilediği gibi kadın meselesinde adayların nerede duracaklarını da öğrenmek önemli oluyor. Saman Javed’in Independent’ta kaleme aldığı makalede yaklaşık 160.000 parti üyesinin oyu için kafa kafaya giden adayların, kadın meselelerinde gerçekten nerede durduklarını araştırıyor. Makale Rishi Sunak ve Liz Truss’ın Kürtaj Hakkı, Kadına Yönelik Şiddet, ve Ekonomi politikaları hakkındaki görüşlerini detaylandırmıştır:
Kürtaj Hakkı
Ne Liz Truss ne de Rishi Sunak, siyasi kariyerleri boyunca kadınların üreme haklarını/kürtaj hakları konusunda güçlü bir destekte bulunmadı.
Rishi Sunak:
· 2015'te milletvekili olduğundan bu yana kürtaj haklarıyla ilgili tüm büyük oylamalardan çekimser kaldı.
· Sadece bir kürtaj yanlısı oy kullandı- Nisan 2021'de, Kuzey İrlanda sekreterine ülkede kürtaj hizmetlerinin devreye alınmasını dayatma yetkisi vermek için bir hareket lehinde oy kullandı.
· İngiltere genelinde kürtaj kliniklerinin dışında “tampon bölgeler” oluşturacak olan 2018 yasa tasarısı gibi kilit kürtaj hakları konularındaki yasa tasarılarını desteklemedi ve pandemi sırasında uygulamaya konan “posta yoluyla hap” planına devam edilme oylamasında çekimser kaldı.
Liz Truss
· Kuzey İrlanda'da kürtajı suç olmaktan çıkarmak için oy kullandı, fakat tampon bölgeler yasa tasarısında sessiz kaldı.
· Kadın ve eşitlik bakanı olarak, İngiliz Hamilelik Danışma Servisi (BPAS) tarafından, ABD Yüksek Mahkemesinin Haziran ayında Roe v Wade'in devrilmesini kınamadığı için ve kınama taleplerini görmezden geldiği için eleştirildi.
· 2019'da kürtaja karşı kampanya yürüten muhafazakâr bir düşünce kuruluşu olan Heritage Foundation’ın izleyici kitlesinde yer aldı.
Ingiliz Hamilelik Danışma Servisi (BPAS) kadın ve kız çocuklarını destekleyici sözler söylemenin yeterli olmadığını, kürtaj/üreme sağlığı konusundaki çekimser görüşlerinin kadınları ve kızları koruma konusunda başarılı olmadıklarını gösteriyor dedi.
Kadına Yönelik Şiddet Meselesi
Rishi Sunak, “*down-blousing” yapmayı suç sayacağına söz verirken, Liz Truss, tacizci erkekler tarafından tekrarlanan suçlarla mücadele etmek için Ulusal Aile İçi İstismar Kaydı oluşturmak için çalışacağını söyledi.
Rishi Sunak
“İki kız babası olarak, herhangi bir tehdit korkusu olmadan akşamları yürüyüşe ya da gece dükkana gidebilmelerini istiyorum" ve “Kadınların ve kızların günlük hayatlarını güvende ve emniyette hissedebilecekleri bir toplumda yaşayana kadar durmayacağım.” dedi.
Verdiği sözler ise:
· “*down-blousing’” yapmayı suç sayacağına söz verdi
o *Downblousing, bir kadının rızası olmadan tepesinden/üstünden bir fotoğraf çekme eylemidir. 2019'dan beri, “upskirting”, olarak bilinen bir kadının eteğinin altından fotoğraf çekme eylemi İngiltere ve Galler'de yasa dışıdır, ancak üstten fotoğraf çekmek henüz ceza gerektiren bir suç değildir.
· “Grooming Gangs”tımar çetelerini [DCC2] çökertmek için yeni bir çalışma grubu yaratma sözü verdi.
· Yeni bir Ulusal Suç Ajansı acil durum görev gücünün suç çetelerini çökertmede etkili olacağını belirtti.
· Kadınlara ve kızlara yönelik cinsel şiddetin “ulusal acil durum” olarak nitelendirdi.
Liz Truss
"Son iki yılda ulusumuz bir dizi yüksek profilli kadın cinayetiyle şok oldu" dedi. “Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddet kaçınılmaz olmak zorunda değil. Kadınlar zarar görme korkusu olmadan sokaklarda dolaşabilmeli ve failler cezalandırılmayı beklemelidir. Artırılmış polis eğitimi, yeni suçlar, tecavüz mağdurları için daha hızlı süreçler ve Aile İçi Suistimal Kayıtlarımız aracılığıyla mağdurların korunmasını ve suçların en başta önlenmesini sağlayacağız.” Dedi.
Verdiği sözler ise:
· Tacizci erkekler tarafından tekrarlanan suç işleme ve sokak tacizi için, tek başına bir suç döngüsünü kırmaya yardımcı olacağını söylediği Ulusal Ev İçi İstismar Kaydı uygulamaya söz verdi.
· Kayıt, zorlayıcı kontrol ve mali istismar dahil olmak üzere her türlü aile içi istismarı kapsayacaktır.
Kadına Yönelik Şiddete Son Koalisyonu, anlamlı değişimin uzun vadeli, uzman önleme çalışmalarına yatırımla olacağını söyledi. Koalisyon müdür yardımcısı Deniz Uğur, buna “zararlı davranışları yönlendiren ve destekleyen tutumları değiştirmeyi ve okullarda ve eğitim ortamlarında bütünsel önleme çalışmaları sağlamayı amaçlayan kamu kampanyaları” dahildir[DCC3] . Fakat ne Liz Truss ne de Rushi Sunak, bu tür kamu kampanyaları için plan yaptı. Bunun dışında istismar mağdurları ve hayatta kalanlar için, özellikle siyah ve etnik azınlık kökenli insanlara yardım edenler için, uzman cephe hizmetleri için finansmanı artırma sözü verilmedi.
Ekonomi politikası hakkında
İngiltere’de de Enflasyonun artmaya devam etmesi 2022'nin sonunda yüzde 8,7'ye ulaşması bekleniyor- Dünya Bankası Grubu, yaşam maliyeti krizinin kadınları “orantısız bir şekilde etkileyeceğini” söylüyor.
İngiltere Kadın Bütçe Grubu (WBG), araştırmaların kadınların yoksulluğun “şok emicileri” olduğunu gösterdiğini söyledi.
McKinsey & Co'nun 2020 tarihli bir raporu, pandemi sırasında kadınların işlerinin 1,8 kat daha savunmasız olduğunu tespit etti.
Fakat Liz Truss ve Rushi Sunak, kadınların ekonomik politikalardan olumsuz etkilendiğini fark etmedi veya bu alanda iyileştirmeler yapma sözü vermedi. İngiltere Kadın Bütçe Grubu (WBG) hem Sunak hem de Truss, 2015 yılında, kadınlar üzerindeki orantısız yükü hafifletmeye yardımcı olabilecek hükümet politikalarının kadınlar üzerindeki etkisinin değerlendirilmesine karşı oy kullandığını belirtti. WBG “Çocuk bakım ücretleri, son 10 yılda ücretlerin iki katı oranında arttı ve birçok kadını işsiz bıraktı. 'Kadınlar için daha fazlasını yapma' vaatleri veya satın alınabilirliği artırmanın bir yolu olarak çocuk bakımını denetimden çıkarmaya yönelik onaylar, kadınların ekonomik eşitsizliğinin çoğunun temel nedenini ele almıyor. Eğer adayları gerçekten kadınları desteklemek istiyorsa, bunları değiştirmekle başlamalılar” dedi.
Haberin tamamına buradan erişebilirsiniz: Independent