NELER OLUYOR? Bekir Ağırdır: Seçimin kilidi sandığa gitmeyen gençler.

NELER OLUYOR? Bekir Ağırdır: Seçimin kilidi sandığa gitmeyen gençler.

04 Ekim 2022
Haberler

Yazar: Ömer ŞAHİN / Ankara

Kaynak: ABC Gazetesi

Türkiye’nin önde gelen araştırmacılarından Bekir Ağırdır  erkek siyasetçilere kötü haberi verdi.  “Gelecekte erkekler için üzgünüm” diyen Ağırdır  siyasette “kadın çağı”na girildiği mesajı veren değerlendirmesini yaptıkları araştırmalara da yansıyan toplumsal değişime bağladı.

Ağırdır’a göre toplumda büyük bir değişim var, bunun lokomotifi olan gençler ve kadınlar geleceğe damga vuracak. Önümüzdeki seçimlerin kilidini çözecek anahtar da gençler ve kadın adaylarda.


Ağırdır’ın bu konudaki bazı tespitleri şöyle:

- Toplumda özellikle son 14 yılda sandığa yansımıyor görünse de  müthiş bir değişim var 
- Türkiye’yi tanımlayan 10 kelime sorduğumuz insanlardan gelen cevapların hepsi olumsuz sözcüklerdi: Yolsuzluk, cehalet, yoksulluk gibi… Hayalini kurdukları Türkiye için  10 kelime sorduğumuzda cevapların hepsi “soyut” ifadelerdi. Yüzde 70 adalet dedi, merhamet, eşitlik, huzur cevapları verildi.
- Bugün akıl ve yüreğe ihtiyaç var. Soyut kavramlar üzerinden gelecek hayali kurgulamak kadın zihnine daha çok yakışıyor. Bu kavramlar üzerinden siyaseti yeniden düşünmek gerekiyor. Bugün akıl ve yüreğe ihtiyaç var.  Kadınlar; beden, akıl, gönül birlikteliğini bu kavramlarla birlikte düşünmeyi daha rahat yapabiliyorlar. Erkekler bu konuda yetersiz.  Siyaseti dönüştürecek, demokrasiyi ileriye götürecek olan kadınlardır.

 
Seçimi sandığa gitmeyen gençler belirleyecek

Ben Seçerim Derneği’nin KONDA Araştırma ve Danışmanlık A.Ş’ye yaptırdığı “Türkiye’de Kadın Siyasetçilerin Durumu ve Beklentiler Araştırması”ndan çarpıcı sonuçlar çıktı. Dernek Genel Direktörü Nilden Bayazıt,  9-10 Nisan tarihlerinde 31 ilin 80 İlçesi ve 126 mahallesinde 2258 kişiyle yüz yüze görüşülerek kapsamlı bir araştırma yapıldığını söyledi.

KONDA eski Genel Müdürü Bekir Ağırdır, araştırma sonuçlarından yansıyan verileri değerlendirdi. Önümüzdeki seçimleri belirleyecek en büyük faktörün gençlerin sandığa gitme oranı olacağını savunan Ağırdır oy kullanmaya gitmeyenlerin bilinenin aksine eğitimli kesim olduğunu ve siyasi partileri  “protesto” ettiği için sandığa gitmediğini vurguladı. Ağırdır, gençleri sandığa götürmenin en pratik ve akılcı yolunun siyasi partilerin listelerine kadın aday koyması olacağını söyledi. Ağırdır, “ Kararsız ve oy kullanmayan, sandığı protesto eden gençler kadın aday olur ise gidiyor, oyunu veriyor. Son yıllarda toplumda müthiş bir değişim yaşanıyor. dedi.

Çerezler kullanıyoruz, detaylar: .