Her 100 kişiden 61’i, siyasi partilerde zorunlu kadın kotasından yana

Her 100 kişiden 61’i, siyasi partilerde zorunlu kadın kotasından yana

04 Ekim 2022
Haberler

Kaynak: Politikyol

Ben Seçerim Derneği ve Konda Araştırma’nın gerçekleştirdiği “Türkiye’de Kadın Siyasetçilerin Durumu ve Beklentiler” araştırması sonuçlara göre toplumun yüzde 61’i, siyasi partilerde zorunlu kadın kotası uygulanmasından yana. Araştırmaya göre CHP, HDP ve İYİ Parti seçmeninin yüzde 80’den fazlası “siyasette daha fazla kadın olması gerektiği” görüşünü dile getirdi.

Türkiye genelinde 31 il, 80 ilçe, 126 mahalle veya köyde toplam 2 bin 258 kişiyle yüz yüze ve derinlemesine görüşmelerle gerçekleştirilen araştırmada özetle şu sonuçlar ortaya çıktı:

– Toplumun yüzde 62’si, kadınların yüzde 71’i, erkeklerin yüzde 54’ü kadın siyasetçi artınca Türkiye’nin gelişeceğini ve daha iyi bir toplum haline geleceğini düşünüyor.

– Kadınların yüzde 79’u, kadın milletvekili sayısının arttığı takdirde kadınların toplumun her alanında önemli roller üstlenebileceklerini düşünürken, erkeklerin yüzde 66’sı bu düşünceye sahip.

– Katılımcıların 61’nin partilerde mecburi kadın kotası uygulanmasından yana.

– Erkeklerin yüzde 50’si partilerde eş başkanlığı desteklerken, kadınların yüzde 61’i bu fikre destek veriyor.

– Katılımcıların yüzde 51’i siyasi parti yöneticilerinin kadın adayları seçilemeyen yerlerden listeye koydukları görüşünde.

– Her 100 kişiden 40’ı hiçbir partinin kadın-erkek eşitliği konusundaki duruşunu başarılı bulmuyor.

– Kadınların yüzde 44’ü kadınların siyasette daha fazla rol alması için kadın adaylara öncelik verilmesi gerektiğini düşünürken, erkeklerin yüzde 37’si bu konuda bir şey yapılmaması gerektiğini ve zaten hak eden kadın adayların seçileceğini söylüyor.

– CHP, HDP ve İyi Parti seçmeninin yüzde 80’den fazlası siyasette daha fazla kadın olması gerektiğini düşünüyor.

– AK Parti seçmeni erkeklerin yüzde 65’i, kadınların yüzde 45’i siyasette daha fazla kadına gerek olmadığını söylüyor.

BEKİR AĞRIDIR: PARTİLER KARARSIZLARI İKNA ETMEK İÇİN KADIN ADAY GÖSTERMEK ZORUNDA

KONDA Araştırma’dan Bekir Ağrıdır, sonuçlara ilişkin olarak “Siyasi partiler gençleri sandığa götüreceklerse, kararsızları ikna edeceklerse, kadın aday göstermek zorundalar. Çünkü hikayeyi gençler değiştirecek. Metropollerdeki farkındalığın, dünyaya açılmışlığın içine doğuyor yeni kuşaklar. Bugün, 30 yaş altı gençler kendilerini önce cinsiyet üzerinden tanımlarken, 40 yaş üstü dini ve etnik kimliklerini öne çıkarıyor” açıklamasında bulundu.

Ben Seçerim Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Binnaz Toprak da “Daha fazla kadın siyasetçinin toplumda yolsuzlukların azalmasına, sosyal adaletin sağlanmasına, kamu kaynakların adil biçimde dağıtılmasına büyük katkı sağladığı dünya genelindeki araştırmalarla ortaya kondu. Türkiye de bunu başarabilir” değerlendirmesinde bulundu.

 

Çerezler kullanıyoruz, detaylar: .