3K Projesi İçin Kars’ta Güçlü Kadınlarla Biraradaydık!
Kanada Hükümeti’nin desteklediği 3K Projesi (Kırklareli, Kahramanmaraş, Kars Kadın Ağı Kurma Çalışmaları) çerçevesinde üçüncü saha ziyaret programımızı Kars’ta 11-13 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirdik.
Kars, bilindiği üzere Türkiye’nin doğusunda en zorlu iklim şartlarının egemen olduğu bir coğrafyada yer alıyor. Farklı etnik yapıların nüfusu oluşturduğu Kars’ta Türk, Azeri, İran Azerisi, Kürt, Terekeme, Karapapaz kökenli kesimler birarada yaşıyor. Bu çeşitlilik, temsiliyet eşitsizliği sorunu da beraberinde getiriyor.
Genç kuşağın aktif siyasete girişinde mensup oldukları ailenin politik geçmişi önem taşıyor. Kadının aile içinde güçlü bir figür olması ve sözünün dinlenmesi söz konusu olsa da ataerkil aile yapısından dolayı erkeklerin siyaset alanında yer alması teşvik ediliyor.
Şu anki ekonomik ve sosyal fotoğrafa bakıldığında ise geçen yılki kuraklığın, hayvancılığı duraklama noktasına getirdiği ortada. Yem için ekilen tohumlardan olumsuz iklim koşullarından dolayı ürün alınamaması, hem hayvanlara yeterli yem verilememesine hem de ticarete dönüştürülecek mahsul elde edilememesine neden olmuş.
Kars halkının vatandaşlık haklarını kullanma ve yerel yönetim ile kamu otoritelerinden ulaşım, istihdam, girişimciliğe destek, eğitim vb. konularda talepte bulunmada yetersiz kaldıkları gözlemleniyor. Kadim kültürlerin mirasını taşımasına, kent kültürüne hizmet eden Rus mimarisinin tüm ağırlığına, köklü Cumhuriyet ruhuna sahip bir şehir olmasına rağmen kırsaldan yoğun göç alması, okur yazarlık oranının düşmesi, yıllardır devam eden alt yapı sorunları Kars’ı sahipsiz bir memleket havasına sokmuş.
Program çerçevesinde CHP, İyi Parti, Deva, AKP ve HDP partilerinin il başkanları, kadın kolları başkanları ve il yöneticileri ile siyasetteki son durumlar, önümüzdeki seçimlere dönük beklentiler ve kadının siyasetteki temsiliyeti üzerine görüşüldü. KAMER, Kars Barosu, Serhat Kalkınma Ajansı, S.S. Susuz İlçesi Cilavuz Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ziyaretlerinde kadın temsiliyetinin önemi ve kent bazında kadının karar mekanizmalarında olmamasının dayandığı engeller gündemimizdeydi. Kars Merkez ilçesinde 2007’den bu yana aralıksız muhtarlık yapan Besra Uluçay ile “şehrin kılcal damarları” olarak ifade ettiği muhtarlık yapısında karşılaşılan sorunları konuştuk. Kadın muhtarların sayısının çoğalmasına yönelik dileklerimizi yineledik. Bir grup köy öğretmeni ile sohbetimizin konusu tabii ki toplumsal cinsiyet eşitsizliğiydi. Kadın girişimciler de ziyaretlerimiz arasında öncelik teşkil etti. Özellikle lokanta işletmeciliği, eczacılık ve kuaförlük alanlarında kentin fazlasıyla kadın girişimciye sahip olması, buna karşılık esnaf odalarında herhangi bir başkanlık üstlenmemiş olmaları da üzerinde durulması gereken bir nokta olarak notlarımız arasında yerini aldı.