Sessiz kalmak rıza göstermek değildir!

Sessiz kalmak rıza göstermek değildir!

22 Mayıs 2022
Haberler

Ben Seçerim Haber Merkezi 

22 Mayıs 2022

İspanya, cinsel saldırı davalarında mağdurların beyanını esas alan ve onları kendilerine karşı şiddet kullanıldığını kanıtlama yükünden kurtaran bir yasa tasarısını onayladı. Taslak, yasalaşmadan önce Senato'da oylanacak. İspanya'nın eşitlikten sorumlu bakanı Irene Montero, parlamentoya "Bugünden itibaren İspanya tüm kadınlar için daha özgür ve daha güvenli bir ülke" dedi.

Halk arasında “Evet evettir!” olarak bilinen yasa tasarısı, İspanya hukukundaki belirsiz rıza tanımıyla mücadele etmeyi amaçlıyor. Kodlanmış bir tanımın yokluğunda, yasa, cinsel suça ilişkin bir eylemin gerçekleşip gerçekleşmediğine karar vermek için uzun süredir şiddet, direniş veya yıldırma kanıtlarına dayanıyordu. Yeni yasa, rızayı, bir kişinin iradesinin açık bir ifadesi olarak tanımlayarak, sessiz veya pasif kalmanın rıza göstermek anlamına gelmediğini açıkça ortaya koyuyor.

Tasarı uzun süredir İspanya'nın sol koalisyon hükümeti tarafından destekleniyordu; yalnızca muhafazakar Halk Partisi ile aşırı sağ Vox Partisi tasarıya karşı oy kullandı.

Tasarıda cinsel suç işleyen reşit olmayanlara zorunlu cinsel eğitim ve toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi verilmesi ve cinsel saldırıya uğrayan kişiler için 24 saat hizmet veren kriz merkezleri ağı oluşturulması gibi başka önlemler de yer alıyor.

Ajans Press’in haberini kısaltarak Türkçeye çevirdik. Haberde kullandığımız fotoğraf Alejandro Martinez’e aittir. 

Çerezler kullanıyoruz, detaylar: .