Pınar Gültekin davasında ‘haksız tahrik’ indirimi: Bugün burada hukuk ölmüştür

Pınar Gültekin davasında ‘haksız tahrik’ indirimi: Bugün burada hukuk ölmüştür

27 Temmuz 2022
Haberler

Pınar Gültekin’i katleden Cemal Metin Avcı ve cinayete yardım etmekten yargılanan ailesi, 13. kez hakim karşısına çıktı. Sanık Avcı'ya 23 yıl hapis cezası verildi. Gültekin'i katleden Avcı İstanbul Sözleşmesi’nin iptaline ilişkin 5. duruşmada “İstanbul Sözleşmesi'nin iptal edilmesi iyi oldu” sözlerini sarf etmişti.
 

Muğla'da 27 yaşındaki üniversite öğrencisi Pınar Gültekin'i katleden Cemal Metin Avcı ile suç delillerini gizleyerek yok ettikleri öne sürülen kardeşi Mertcan Avcı, annesi Ayten Avcı, babası Selim Avcı, boşandığı Eda Karagün ve ortağı Şükrü Gökhan Orhan'ın yargılandığı davanın 13. duruşması, Muğla 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Karar çıkan duruşmada mahkeme heyeti, 23 aydır tutuklu Avcı'ya ağırlaştırılmış müebbetten indirime giderek 23 yıl hapis, tutuksuz sanık kardeşi Mertcan Avcı, annesi Ayten Avcı, babası Selim Avcı, boşandığı eşi Eda Karagün ve ortağı Şükrü Gökhan Orhan'ın ise beraatine karar verdi.

Pınar Gültekin'i katleden Cemal Metin Avcı'ya verilen 'haksız tahrik' indirimine Gültekin Ailesi'nin avukatı Rezan Epözdemir, "Bugün burada hukuk ölmüştür, adalet ölmüştür. Bugün Muğla'da adalet ölmüştür" diyerek tepki gösterdi. Epözdemir, "Diri diri yakıyor, gömüyor, bütün delilleri değiştiriyor, kimsenin inanmadığı bir kurgu savunmaya mahkeme itibar edip haksız tahrik indirimi uyguluyor" ifadelerini kullandı.

'SAVCI MÜTAALASINI VERDİ'
 
Davanın 16 Mayıs'ta görülen 12'nci duruşmasında savcı, esasa ilişkin mütalaasını verdi. Savcı, mütalaasında Cemal Metin Avcı'nın 'canavarca hisle eziyet çektirerek ve tasarlayarak öldürmek'ten, kardeşi Mertcan Avcı'nın da 'canavarca hisle ve eziyet çektirerek ve tasarlayarak öldürme suçuna iştirakten ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını talep etti. Mütalaada Eda Karagün, Şükrü Gökhan Orhan, anne Ayten ve baba Selim Avcı'nın da 'suç delillerini gizlemek ve yok etmek' suçundan 2 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi.
 
CANAN GÜLLÜ: YETTİ ARTIK, GERÇEKTEN YETTİ
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Canan Güllü, Pınar Gültekin davasında verilen haksız tahrik indirimine tepki gösterdi. İndirim kararlarını veren hakimlerin “aklını başına toplaması” gerektiğini ifade eden Güllü şunları kaydetti: “Aklın durağanlaştığı bir dönem artık. Hakimlerin verdikleri karara şaşırmaktan öte dumura uğrayan bir beyinle karşılaşıyoruz. Bu ülkede kadınlar öldürülüyor. ‘Havaya baktı, kısa etek giydi, rüyamda gördüm’ diyerek yapılan savunmalardan bıktık artık. Bu kararları veren hakimlerin de artık aklını başına toplaması gerekiyor. Bu kadın katledilmiştir. Bu kadın bir kere değil, canlıyken, yakılarak, boğularak, darp edilerek katledilmiştir. Sonra da onun ahlakı ve namusu üzerinden kastedilerek katledilmiştir. Bir dava öncesi hayatımızı yaşarken bir de dava sonrasında öldürülüyoruz. Yetti artık. Gerçekten yetti."
‘İNDİRİM, İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NDEN GERİ ÇEKİLMESİ KARARINDAN SONRA BU DAVALARIN NASIL SEYREDECEĞİNE DAİR FİKİR VERDİ’
 

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim, Pınar Gültekin’i katleden Metin Avcı’ya verilen ‘haksız tahrik’ indirimine tepki gösterdi. “Bu sefer Cemal Metin Avcı’ya verilen haksız tahrik indirimi bize sadece İstanbul Sözleşmesi’nden imzanın geri çekilmesi kararından sonra artık bu davaların nasıl seyredeceğine dair fikir verdi” diyen Ataselim şunları kaydetti:

“Pınar Gültekin'in vahşice öldürülmesiyle ilgili uzun süren yargılama sürecinin anca sonuna gelinebildi. Dava sürecinin aileyi, kadınları bu düzeyde rencide edecek şekilde sürmesi Pınar’dan sonra kadınları öldüren tüm erkekleri cesaretlendirmiştir. Bazen ‘geç gelen adalet adalet değildir’ diyoruz bazen de ‘bu takip ettiğimiz davalarda geç de olsa adalet yerine geldi’ deyip bir gram mücadelemizin sonuç verdiği görmek umut veriyor. Bu sefer Cemal Metin Avcı’ya verilen haksız tahrik indirimi bize sadece İstanbul Sözleşmesi’nden imzanın geri çekilmesi kararından sonra artık bu davaların nasıl seyredeceğine dair fikir verdi.”

‘BU NİCE KADININ ÖLÜMÜNÜ MEŞRULAŞTIRACAKTIR’
“Maalesef haksız tahrik indirimi diye bahsedilen erkekleri kollama, onurlarını yüceltme, zayıflıklarını örtme tam bir erkeklik indirimi olarak karşımızda duruyor. Pınar Gültekin’i böylesi vahşetle öldüren biri bile bu indirimi alıyorsa tüm toplumun gözü önünde bu nice kadının ölümünü meşrulaştıracaktır. İstanbul Sözleşmesi’nin Danıştay’daki duruşmaları, takip ettiğimiz nice kadın cinayeti davaları, aylık yayınladığımız kadın cinayeti ve şüpheli kadın ölümü verileri hepsi bir bütün olarak çok önemli. Şiddeti ve cinayetleri erkek egemen bakış açısıyla durdurmak mümkün değil bu yüzden mücadeleye devam edeceğiz.” 

HDP’Lİ BAŞARAN: İKTİDAR DAHA ÇOK KADIN KATLEDİLSİN İSTİYOR
HDP Kadın Meclisi Sözcüsü, Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla Pınar Gültekin’i katleden Metin Avcı’ya yönelik ‘indirim’ kararına tepki gösterdi. “Bir katil, mahkemede katlettiği kadına cinsiyetçi söylemlerle saldırarak, işlediği cinayeti meşrulaştırmaya çalıştı. ‘İstanbul Sözleşmesi’nin iptali iyi oldu’ diyecek kadar iktidarın kadın politikasını bilen katil, elbette kurduğu her cümleyi hesaplayarak söyledi” ifadelerini kullanan Başaran, iktidara şu sözlerle tepki gösterdi:

“Sonuç olarak iktidarın güdümündeki erkek yargı karşısında bir katil bir kadını katletmesine gerekçeler sundu, kadının yaşam tarzından giyimine her şeye saldırarak kendini aklamaya çalıştı. Bu yolu seçmesi tesadüf değildi. Yargının, ülkedeki iktidarın kadın düşmanlığını biliyordu. Nitekim düşündüğü gibi de oldu, Pınar’ın katledilmesinin ikinci yıldönümünde katil Cemal Metin Avcı “haksız tahrik indirimi” aldı. İktidarın erkek yargısı, bir katille aynı zihniyete sahip olduğunu yine ortaya koydu. İşte bu yüzden “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır” diyoruz. Çünkü savunmamızda da belirttiğimiz üzere sözleşme, devlet mekanizmasını da kadına yönelik şiddete karşı önlem almaya zorluyor. İktidarın sözde yasal değişiklikleriyle kadına yönelik şiddeti önleme gibi bir niyeti olmadığı apaçık ortada. İktidar, daha çok kadın katledilsin, daha çok şiddette maruz kalsın istiyor. Çünkü ancak bu yolla saltanatını sürdürecek! Ancak şunu iyi bilin ki ne susarız, ne boyun eğeriz, ne itaat ederiz! Her yerde her koşulda mücadelemiz sürecektir. Kadınlar sizi götürecek!”

NAZLIAKA: KARAR, YARGI SİSTEMİNİN ERKEK KATİLLERİ CEZASIZLIKLA ÖDÜLLENDİRDİĞİNİN İSPATI NİTELİĞİNDE
 

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, Pınar Gültekin’i katleden Metin Avcı’ya verilen ‘haksız tahrik’ indirimine tepki gösterdi. Gazete Duvar’a konuşan Nazlıaka, “Pınar Gültekin vahşice katledildikten sonra YaşamHak projemiz kapsamında ailesini ziyarete gitmiş ve dava sürecinin yakın takipçisi olacağımıza ilişkin kendilerine söz vermiştim. Öyle de yaptık. CHP Kadın Kolları olarak Pınar Gültekin için adalet sağlansın diye kadın örgütleri ile omuz omuza bir dayanışmayı örgütledik” dedi.

13 duruşmadır aile ile birlikte “Adalet” diye haykırdıklarını, “Pınar Gültekin’i diri diri yaktığı Adli Tıp Raporu ile belgelenen katil Cemal Metin Avcı”nın ödüllendirildiğini ifade eden CHP’li Nazlıaka, “Katile verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası 'haksız tahrikle' 23 yıla indirildi. Hangi tahrik indirimi bu? Bir insanı varile koyup diri diri yakmanın, üzerine beton dökmenin nasıl indirimi olabilir? Yeter artık, hukuk sistemi hiç bu kadar ayaklar altına alınmamıştı. Bu karar ile katil sadece 14,5 yıl hapis yatacak" diye konuştu ve şunları kaydetti:

"Katili ödüllendiren yargı; yardım ve yataklık yapan aile bireylerini de beraat kararı ile akladı. Bu karar, biz kadınlara ölümü reva gören erkek egemen zihniyetin ete kemiğe bürünmüş halidir. Bu karar, yargı sisteminin erkek katilleri cezasızlıkla ödüllendirdiğinin ispatı niteliğindedir. Yaşam hakkımıza sahip çıkmak, hukuksuzluğa ‘dur’ demek için İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz. Katilleri cesaretlendiren bu kararı tanımıyoruz. İlk seçimlerden sonra kadın katillerinin hak ettiği cezayı alacağı bir düzeni kurmakta kararlıyız.”

PERVİN BULDAN: YARGI KADIN DÜŞMANI OLDUĞUNU BİR KEZ DAHA İLAN ETTİ
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da kişisel sosyal medya hesabından Metin Avcı’ya verilen ‘haksız tahrik’ indirimine tepki gösterdi. Buldan, "Pınar Gültekin’in işkenceyle katledildiği delilerle ispatlandı. Ancak yargı katil erkeği ödüllendirerek “haksız tahrik indirimi” verdi. Bu kararla yargı kadın düşmanı olduğunu bir kez daha ilan etti" dedi.

KADEM: HAKSIZ TAHRİK İNDİRİMİ, TOPLUMUN ADALET DUYGUSUNU ZEDELEDİ
 

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) de Pınar Gültekin’in katiline uygulanan indirime tepki gösterdi. Sosyal medya hesabı üzerinden, “Adalet bu kez tecelli etmedi! Genç bir kadının akıl almaz yöntemlerle eziyet çektirilerek vahşice katledildiği #PınarGültekin davasında karar çıktı. Mahkeme, sanık hakkındaki ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını, "haksız tahrik indirimiyle" 23 yıla düşürdü” ifadelerine yer veren KADEM, şunları kaydetti:
“Diğer sanıkların ise beraatine karar verdi. Bu vahşet dolu olayda, sanığın ifadeleriyle haksız tahrik indirimi uygulanması, toplumun adalet duygusunu zedelemiştir. Canavarca hisle kasten öldürmenin haksız tahriki olmaz, olamaz! Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yargı sürecini takip edeceğiz. #PınarGültekinİçinAdalet.”

BAŞAK DEMİRTAŞ: ÖDÜL GİBİ CEZA, NE DİYECEĞİMİ BİLEMİYORUM
 

HDP'nin tutuklu eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş da karar tepki gösterdi. Twitter hesabından paylaşım yapan Demirtaş şunları söyledi: "Bugün Selahattin ile görüştüm. Morali ve sağlığı iyi. Herkese selamı var. Adaletsizlikleri konuştuk. Çıktım ve Pınar kardeşimin katiline verilen ödül gibi ceza... Ne diyeceğimi bilemiyorum. #PınarGültekinİçinAdalet istiyorum."

Gazete Duvar’da yayınlanan 20 Haziran 2022 tarihli Serkan Alan imzalı haberden yararlandık.

Çerezler kullanıyoruz, detaylar: .