Hazel McCallion 93 yaşına kadar belediye başkanıydı.

Hazel McCallion 93 yaşına kadar belediye başkanıydı.

05 Temmuz 2022
Haberler

Ben Seçerim Haber Merkezi 

5 Temmuz 2022

Sadece ülkesi Kanada’da değil dünyada da en uzun süre ve en ileri yaşına kadar görevde kalmış belediye başkanlarından biri: Hazel McCallion. Quebec’te 1921’de doğan ve orta yaş döneminde yerel siyasete ilgi duyan Hazel McCallion, Kanada’da politik yaşamın simge isimlerinden biri. 

Siyasi kariyerine 1964 yılında Streetsville Planlama Kurulu üyesi olarak başladı ve sonrasında kurulun başkanı oldu. İlk seçim kampanyasını başlattığı 1966'da Kanada’nın şimdiki başbakanı Justin Trudeau henüz dünyaya gelmemişti. Çok başarılı geçen bu ilk kampanya sırasında mevcut belediye başkanının onu kadın olduğu için yok sayması Hazel McCallion’un daha çok kamuoyu desteği almasını sağladı. 

1970’te Streetsville ve 1974'te de Mississauga kentlerinde belediye başkanı seçildiğinde Kanada’da sadece birkaç kadın siyasette belli noktalarda yer alabiliyordu. Mississauga’nın 36 yıl boyunca belediye başkanlığını yaptıktan sonra 2014 yılında 93 yaşındayken emekli oldu, ancak köşesine çekilmeyi değil çalışmaya devam etmeyi seçti. Halen Mississauga Toronto Üniversitesi’nin danışmanı. 101 yaşındaki McCallion kısa bir süre önce Toronto Pearson Uluslararası Havaalanının işletmesini yapan GTAA’nın direktörlüğünü üç yıl daha yürütmek üzere görevlendirildi. 

Bugün ülkesinde bir okul, kütüphane ve beyzbol takımı onun adını taşıyor. Siyaset bilimci Tom Urbaniak’ın Hazel McCallion’la ilgili bir kitabı var. Doğum tarihi olan 14 Şubat, 2016 yılından beri Ontario bölgesinde Hazel McCallion Günü olarak kutlanıyor. 

Siyasi bağımsızlığıyla bilinen ve her zaman kent sakinlerinin yararını gözeten, yerel siyasette kadınlara halen ilham veren McCallion “Sağlam bir temel oluşturursanız kimse onu yıkamaz” diyor. 

 

Bu haberi hazırlarken The Guardian ve The New York Times gazetelerinden yararlandık. 

 

 

Çerezler kullanıyoruz, detaylar: .